Dom Sekwoja

Dzięki stałej opiece lekarza geriatry i nadzoru pielęgniarskiego seniorzy czują się u nas bezpiecznie jak we własnym domu. Mieszkańcy Sekwoi objęci są opieką dietetyka, dzięki czemu otrzymują każdego dnia pięć posiłków dostosowanych do własnych potrzeb i upodobań. Nasi podopieczni objęci są całodobową opieką, wsparciem psychologicznym i terapią zajęciową co gwarantuje, że w Domu Seniora Sekwoja nie będą się nudzić.

Agnieszka Leciejewska

Dietetyka i zdrowe żywienie to moja pasja. Mogę o tym mówić godzinami. A wszystko zaczęło się w 1991 roku, kiedy podjęłam dziennie studia magisterskie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Żywienia Człowieka. Pięć lat później obroniłam pracę magisterską, a następnie rozpoczęłam dzienne studia doktoranckie na SGGW w Warszawie. Pracę doktorską obroniłam w 2001 roku na Wydziale Żywienia Człowieka. Wiedzę jaką uzyskałam w czasie studiów wykorzystałam potem w pracy dziennikarskiej – to moja druga pasja. Byłam dziennikarzem, m.in. w tygodniku Tina, tygodniku Przyjaciółka i miesięczniku o zdrowiu Vita. Byłam autorem licznych tekstów o tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, a także diet odchudzających i zdrowotnych. Współpracowałam także z miesięcznikiem Zdrowie, tygodnikiem Pani Domu, miesięcznikiem Caludia dwutygodnikiem, a potem miesięcznikiem Świat Kobiety. Od 2010 roku stale współpracuję z miesięcznikiem Vita, ostatnio także z miesięcznikiem Moje Smaki Życia, gdzie nadal piszę artykuły na temat zdrowia i zdrowego odżywiania. Obecnie układam indywidualne jadłospisy dla osób odchudzających się, chorych oraz cierpiących na kilka współistniejących chorób, takich jak, np.: cukrzyca, dna moczanowa, choroby serca, niewydolność nerek a także choroby nowotworowe. W tym aspekcie szczególnie interesuje mnie żywienie seniorów, którzy często źle się odżywiają i także z tego powodu zapadają na różne choroby. To zaś wymaga nie tylko odpowiedniego leczenia, ale także właściwej diety. Jej zadaniem jest przede wszystkim wzmacniać organizm, wspomagać jego regenerację oraz łagodzić dolegliwości trawienne. Dzięki temu można utrzymać dobrą formę i świetny nastrój na długie lata.
Prywatnie jestem fanką urozmaiconej diety bogatej warzywa i owoce. Jak ognia staram się unikać wysoko przetworzonej żywności zawierającej dużo szkodliwych konserwantów i soli. Od niedawna wypiekam własny chleb na zakwasie – jest nie tylko zdrowy, ale naprawdę smaczny. A smak świeżych warzyw i owoców z własnego ogrodu – bezcenny!
Więcej o mnie na stronie: diety-w-chorobach.reveez.com