kwasy omega – odporność

Kwasy omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w produktach roślinnych takich jak orzechy, słonecznik oraz sezam. Niedobór kwasów omega-6 objawia się stanem zapalnym skóry, zmniejszeniem odporności oraz schorzeniami układu krążenia.

 

W okresie życia płodowego kwasy te odpowiedzialne są za prawidłowy rozwój układu nerwowego. Natomiast u osób dorosłych umożliwiają one  prawidłowy przepływ impulsów w układzie nerwowym.

Kwasy omega-6 w diecie

Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 objawia się:

 

  • zwiększoną podatnością na infekcje bakteryjne i wirusowe,
  • zmniejszoną odpornością organizmu,
  • zmniejszoną syntezą prostaglandyn,
  • nieprawidłowym funkcjonowaniem naczyń krwionośnych ,
  • upośledzoną czynnością serca, wątroby, nerek, gruczołów dokrewnych,
  • niedoborem płytek krwi (trombocytów),
  • różnymi zmianami skórnymi.

Dodaj komentarz